Živé cestoviny zo živej múky
Ekologickým pestovaním plodín (pšenica, raž, tritikale, kukurica, repka, sója, jačmeň), chovom hovädzieho dobytka na mlieko aj mäso i chovom brojlerových kureniec na mäso sa už od roku 1991 chváli Hospodárske stredisko v Haliči, časť Telka.
Keď v roku 2020 pribudol na Agrofarmu kamenný mlyn a cestovináreň, začala sa písať éra výroby celozrnnej „živej“ múky a výroba celozrnných „živých“ cestovín.
Označenie „živá“, resp. „živé“ pochádza zo spôsobu tunajšieho mletia múky. Múka namletá z celého zrna, vrátane obalu (otrúb) a klíčka, ktoré sa z bežných múk odstraňuje. Keďže obal zrnka obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok a vlákniny a v klíčku sa nachádzajú enzýmy, ktoré stimulujú zdravie človeka, bola by škoda vyhodiť ich preč.
V bežných pečivách ich teda nenájdete. V celozrnnej múke a cestovinách z Agrofarmy Zoltána Ďurčíka isto áno.
Navyše obilniny pestujú environmentálnym spôsobom - čo najmenej využívajú pesticídy a používajú maštaľný hnoj z vlastného chovu hospodárskych zvierat.
Zo „živej“ pšeničnej múky sa vyrábajú „živé“ penne, kolienka, široké rezance, niťovky, slovenská ryža a dokonca i tvarohom, lekvárom, bryndzou alebo mäsom plnené ravioli.
Kontakt:
Zoltán Ďurčík - Agrofarma
Ľadovo 4866/37, 984 01 Lučenec
mobil: 0908 963074