Med z rodinnej farmy – rôzne druhy

Medy

8,00 10,00 

Kód produktuZ76RP01 Kategória RegionGemer - Malohont

Medy rôzne druhy

Kvetový med
Hlavnou črtou je zber nektáru a peľu z desiatok druhov kvetov. Vyznačuje sa jedinečnosťou miesta z ktorého pochádza. Patri k najchutnejším a najzdravším odrodám medu. Jeho výhody sa zvyšujú vďaka druhovému zloženiu rastlín. Je voňavý a stredne sladký. Vzhľad je odlišný, v závislosti od zloženia a farby bylinného nektáru. Zafarbenie môže byť od svetložltej po tmavo hnedú v závislosti od medovej základne a oblasti zberu. Ak v zbierke dominujú bylinky, kvetový med je zárukou pokojného a zdravého spánku. Med obsahuje všetky stopové prvky potrebné pre telo: fosfor, mangán, molybdén, jód; a vitamíny: K, E, PP, C, B. Kvetový med, ktorého prospešné vlastnosti sú známe všetkým, je nevyhnutný pri liečbe prechladnutí, bakteriálnych a vírusových chorôb. Je to pochúťka, ktorá vo svojom zložení obsahuje obrovské množstvo výživných látok. Enzýmy pomáhajú zlepšovať trávenie, normalizujú črevnú pohyblivosť. Vďaka nim je kvetový med vynikajúcim pomocníkom pri chorobách tráviaceho traktu. Rovnaký vplyv má na funkciu obličiek. Vysoký obsah minerálov pomáha normalizovať činnosť nervového systému. Prospešné vlastnosti tohto produktu sa určite objavia, ak ste žena, pretože obsahuje dezinfekčné a prospešné látky pre zdravie žien. Ste tínedžer alebo dospelý človek vo veku nad 60 rokov? Kvetový med má priaznivý vplyv na prácu krvných ciev a srdca. Ak chcete očistiť telo, zrieďte kvetový med v pol pohári vody izbovej teploty a pite nalačno.
Nazýva sa tiež „elixírom mladosti“.

Agátový med
Je svetlo slamovej až zlatožltej farby, jemnej a lahodnej chuti bez výraznej arómy. Ak včely využili agát ako jediný kvetinový zdroj nektáru, med môže byť veľmi transparentný, ako tekuté sklo. Vyznačuje sa jemnou, mäkkou až mierne kyslou chuťou, ktorá ladí s kvetmi agátu. Má povesť najsladšieho medu zo všetkých medov. V porovnaní s inými medmi sa dávkuje menej. Je vhodný do čaju, pretože jeho aróma neprekryje chuť čaju.
Pre svoj nízky objem sacharózy sa používa ako prírodné sladidlo, lebo umožňuje lepšiu kontrolu hladiny cukru v krvi. Má nízky hypoglykemický index, čo znamená že sa energia z nich uvoľňuje postupne a tým sa nenarúša stabilita hladiny cukru v krvi. Aj pacienti s miernou formou diabetu tento druh medu môžu konzumovať vo forme celozrnného chleba s medom. Stabilizuje hladinu cukrov v krvi čo diabetici ocenia. CHRÓM, obsiahnutý v mede hoci len ako stopový prvok zlepšuje účinok inzulínu. Med je ľahko stráviteľný, priaznivo vplýva na látkovú výmenu organizmu a je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy. Jednoduché cukry sú cennou živinou pre regeneráciu stavov fyzickej a psychickej únavy. Med sa dostáva do krvi 7 minút po konzumácii, teda rýchlo zaženie únavu.
Odporúča sa pri PRECHLADNUTÍ a pri sprievodnom zápale horných dýchacích ciest. Vhodný je predovšetkým pre deti. Podľa niektorých autorov agát vykazuje pozoruhodnú antibiotickú aktivitu. Jeho konzumácia sa odporúča nielen pri kašli, ale aj pri zažívacích ťažkostiach zapríčinených prekyslením žalúdka. GASTROINTESTINÁLNE PORUCHY ako kŕče, poruchy trávenia a zápal žalúdka a čriev sa liečia práve za použitia agátového medu. Je nápomocný pri liečbe žalúdočných a dvanástorníkových vredov, keďže urýchľuje obnovu sliznice ako aj zlepšenie pohyblivosti týchto orgánov. Je tiež považovaný za doplnok k ochoreniam obličiek a močových ciest a to vďaka nízkemu obsahu stopových prvkov a aminokyselín. Pri pravidelnom užívaní ZNIŽUJE KRVNÝ TLAK.

Slnečnicový med
Zamilujete si ho hlavne pre jeho vynikajúcu vôňu, úžasnú chuť a farbu. Vo svete je uznávaný ako vysoko kvalitná pochutina. Jeho zloženie pozostáva z 9 druhov vitamínov, 40 druhov minerálnych látok a 19 druhov aminokyselín a enzýmov. Slnečnica je rastlina, ktorá dokáže udržať škodlivé kontaminanty z pôdy v stonke, takže sa nedostanú do kvetu, ani do medu. Nektár, ktorý včely donesú zo slnečnice, je 100% čistý. Slnečnicové pole je rajom včiel, hoci je pre ne namáhavé zbierať tento nektár, pre drsnejší povrch kvetu. Kvitne v období júl – august. Inkovia ju považovali za posvätnú rastlinu. Reprezentovala Slnko. Med má vysokú koncentráciu peľových zŕn. Jeho farba sa pohybuje v odtieňoch od žltej po oranžovú. Chuť je podobná ako pri kvetovom mede, ale príchuť je slabo kyslá. Používa sa ako vhodná náhrada pri nedostatku žalúdočnej kyseliny. Pre každého, kto obľubuje sladšie medy je vynikajúcou pochúťkou. Obsahuje takmer 96% sacharidov. Čím ďalej tým viac je populárnejší ako prírodné sladidlo. Vysoký podiel glukózy asi 1,5 krát viac ako v iných druhoch medu spôsobuje rýchlu kryštalizáciu, preto ho včelári často pastujú. Pastovaním sa mikrokryštáliky medu rozbijú na ešte menšie kryštáliky a tým sa stáva med trvalo roztierateľný. Niektorých ľudí rýchla kryštalizácia tohto medu odrádza.
Neodporúča sa konzumovať alergikom pre zvýšený obsah peľu a ľudom trpiacim nadmernou tvorbou žalúdočných kyselín kvôli vysokému obsahu aminokyselín. Ale pri správnom užívaní vie byť nápomocný aj alergikom. Na strane druhej je bohatým zdrojom vitamínu E a stopového prvku SELÉN. Oba antioxidanty prispievajú k ochrane pred vznikom voľných radikálov. Obyvatelia Slovenska majú veľmi nízku hladinu selénu v krvi. Jeho nedostatok spôsobuje vznik a rozvoj nádorových buniek a zvýšenú náchylnosť k ochoreniam srdca a pľúc. Slnečnicový med obsahuje najviac selénu spomedzi našich medov, za čo si ho treba vážiť. Má tiež najvyššie množstvo betakaroténu v porovnaní s inými odrodami. Z minerálnych látok najviac zo všetkého draslík a jód. Má dezinfekčné a protizápalové účinky tak ako všetky ostatné medy. Slnečnicový med obsahuje peroxid vodíka, prírodné antibakteriálne činidlo tvorené interakciou glukózy a enzýmu vylučovaného včelami, ktorý sa nazýva glukózooxidáza. Táto prírodná zlúčenina je spolu s kyslým pH medu a jeho relatívne nízkym obsahom vlhkosti zodpovedná za jeho antibakteriálny účinok. Táto vlastnosť sa v súčasnosti používa na vývoj prírodných medových obväzov na zlepšenie hojenia rán. Ovplyvňuje hojenie rán, dermatitídu, liečbu nádchy a zápalu prínosových dutín. Zvyšuje imunitu vďaka vysokému obsahu peľu, ktorý prispieva k zlepšeniu imunitného systému prirodzeným spôsobom. V závislosti od podmienok zberu môže obsahovať až 30% peľu. Pomáha pri psychickej záťaži a bojuje proti únave. Pôsobí upokojujúco a pomáha v boji proti stresu a depresii. Znižuje horúčku a podporuje potenie. Účinkuje pri astme a žalúdočnej kolike. Pôsobí blahodarne na žalúdok, črevá, pľúca a pri ochorení obličiek. Používa sa ako prírodný liek na zápal žalúdka, pomáha zlepšovať stav tým, že poskytuje upokojujúci účinok na sliznicu žalúdka. Tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje kornateniu ciev. Pozitívne vplýva pri ochorení srdca a ciev. Vysoká hladina glukózy v tomto mede je najúčinnejšia pre prácu srdcového svalu a nabíja ho energiou. Je užitočné používať ho na zápal srdcového svalu, ischémiu, arytmie a vysoký krvný tlak. Preto sa odporúča ľuďom so srdcovo-cievnymi ochoreniami, starším ľuďom a deťom počas ich vývoja. Je veľmi užitočný pre tých, ktorí trpia osteroporózou. Tento med by nemali brať ľudia s cukrovkou, pretože má glykemický index GI= 80 – 88 a rýchlosť absorpcie v tele je vysoká.
Aby sa zachovali všetky prospešné vlastnosti slnečnicového medu musí sa skladovať na mieste chráneným pred priamym slnečným žiarením pri teplotách od 4 – 20°C v nádobe zo skla.

Lipový med
sa právom považuje za jeden z najužitočnejších, pretože obsahuje viac ako štyristo látok, ktoré telo potrebuje. Po tisíce rokov lipový med bol najviac cenený med. Čistý lipový med je priesvitný a má svetložltú alebo jantárovú farbu. Ak včely súčasne zbierajú nektár z iných kvetov, farba medu je jasne žltá. Vyznačuje sa nezvyčajnou vôňou a lahodnou chuťou. V porovnaní s ostatnými medmi má veľké množstvo vitamínov, najmä vitamín B (B1, B2, B5, B6), kyselinu nikotínovú, vitamín H, vitamín PP, vitamín C, tokoferol. Viac ako 40 rôznych mikroživín a makroživín ako je draslík, vápnik, síra, meď, jód, hliník, nikel, fosfor, chlór, horčík, mangán, zinok, kobalt atď. Obsahuje tiež enzýmy (kataláza, lipáza, diastáza, invertáza, peroxidáza), aminokyseliny (22 jednotiek), organické kyseliny, minerálne prvky, éterické oleje, triesloviny a látky podobné hormónom. V kombinácii so všetkými ostatnými látkami, ktoré sa nachádzajú v mede, ponúka skvelé terapeutické výhody pre naše zdravie.

Pastovaný med
Pastovaný med nenosia včely z úľa. Pastovaný med sa stáva pastovaným až potom, čo ho včelár vyšľahá. Teda pastovaný med (niekedy nazývaný aj krémový med alebo šľahaný med) je špeciálne upravený včelí med. Inak povedané pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov, a tou je kryštalizácia, ktorá sa často nesprávne označuje ako cukornatenie medu. Ďalšou výhodou pastovaného medu je to, že netečie, netuhne, je jemný, má výbornú chuť, má zachované všetky biologicky aktívne látky.

Špecifikácia

Kód produktu Z76RP01
Kategória
Región Gemer - Malohont
druh

kvetový, slnečnicový, agátový, lipový, pastovaný

O výrobcovi

Medonosná flóra Juhoslovenskej kotliny sa leskne v každej kvapôčke kvetového medu rodinného včelárstva. Za kvalitu a bohatosť výroby medu a zberu peľu vďačia práve lokalite, kde sa včelárstvo nachádza. Obec Riečka pri Rimavskej Sobote je požehnaná rastlinami, poskytujúcimi včelám sladký nektár.
Nenahraditeľná práca usilovných včiel a tradícia stáčania medu sa zrkadlí v poctivom zlatistom mede, ocenenom značkou Regionálny produkt Gemer-Malohont.

Kontakt:
Oskár Tóth
Riečka 70
980 45 Riečka
0908 903 982
oskar.toth@centrum.sk